booteknik |
14:36 |
0
yorum
Yurtdışından getirilen cep telefonlarını Türkiye’de kullanmak,sağladığı fiyat avantajı nedeniyle pek çok kişinin yaptığı bir şey. Özellikle iPhone ve diğer pahalı modellerde Türkiye satış fiyatlarınınyurtdışı satış fiyatlarına göre daha yüksek olması vatandaşları buna iten başlıca sebepler arasında. Eskiden yurtdışından getirilen cep telefonlarının, Türkiye’ye giriş yaptıktan en fazla 30 gün içerisinde kayıt altına alınması gerekiyordu. Ancak 2014 – 2015 yılı itibari ile bu 30 günlük süre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile 60 güne çıkartıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bu konuda yaptığı açıklamada, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunukapsamında kurulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde Türkiye’ye gelen turist ve gurbetçi vatandaşlar için bir çok kolaylık sağladıklarını ifade etti.
Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kayıt altına alınmaması halinde 30 gün içinde kapatıldığını hatırlatan Elvan, Mayıs ayındaki Berlin ziyareti sırasında gurbetçi vatandaşlardan bu konuda bir çok talep geldiğini dile getirdi. Bakan Elvan, söz konusu talepler doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte değişikliğe gittiğini kaydetti.
Yapılan değişiklikle yurt dışından yolcu beraberinde getirilen mobil cihazların kayıt altına aldırılması için verilen azami sürenin 30 günden 60 güne çıkartılarak, kayıt süresinin kısa olması nedeniyle ortaya çıkan sorunları giderdiklerini belirten Elvan, şöyle konuştu :
“Özellikle yaz tatillerini geçirmek üzere ülkemize gelen gurbetçi vatandaşlarımız Türkiye’de yeni telefon almak gibi bir zorlukla karşı karşıya kalıyorlardı. Bu düzenleme ile bunu ortadan kaldırdık. Benzer şekilde Türkiye’ye gelen turistler de telefonlarını 2 ay süreyle rahatlıkla kullanabilecekler.”
12 Temmuz 2014 itibariyle Maliye bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili yasayı meclisten geçip kesinleştirdi. Yasaya göre, yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemi için başvuruda bulunulmadan önce pasaport sahibi olan kişiler tarafından yurtdışı telefon kayıt ücreti olan 119,5 TL harç bedeli yatırılması ve abone kayıt merkezlerine pasaportun yanı sıra harç ödendiğini gösterir belgenin aslı ile birlikte başvuruda bulunulması gerekiyor.
Yurt dışından gelen cihazımı Türkiye’de nasıl kullanabilirim?
5809 sayılı Kanunun “İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler.” hükmü uyarınca cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekmektedir.
Cihaz kayıt işlemini nerede yaptırabilirim?
Cihaz kayıt işlemini e-Devlet üzerinden veya AVEA, TURKCELL, VODAFONE gibi GSM işletmecilerinin Abone Kayıt Merkezlerinde yaptırabilirsiniz.
Cihaz kayıt işlemini nasıl yaptırabilirim ve gerekli belgeler nelerdir?
01.02.2008 tarihinden sonra yurda giriş yapan TC uyruklu vatandaşların cihaz kayıt işlemi için; pasaport türünün, yurda giriş/çıkış damgalarının, resminin ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların birer fotokopisi, üzerinde cihaz IMEI numarasının bulunduğu dilekçe ve pasaportunun aslı ile birlikte en geç iki ay içerisinde Abone Kayıt Merkezlerine başvurması gerekmektedir.
Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilmektedir.
Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?
Cihaza ilişkin olarak sunulan belgelerde ve cihazın elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması halinde cihaza ilişkin bilgiler eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) girilmekte ve cihazın IMEI numarası kayıt altına alınmaktadır.
İşlemi tamamlanan cihaz mckstk.gov.tr internet adresinde “kayıtlı cihaz” olarak görünmektedir.
Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezi’ne başvuruda bulunmuştum. Ancak cihazıma yasal uyarı mesajı geldi ve cihazım haberleşmeye kapandı. Ne yapabilirim?
GSM İşletmecilerinin Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtlar elektronik ortamda ve belge olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na iletilmektedir. Elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmayan bütün başvurular, kişilerin mağdur olmamasını teminen eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) aktarılmaktadır. Daha sonra yapılan incelemede belgelerinde eksiklik ya da yanlışlık olan cihazlara ait IMEI numaraları tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle verilen evrakların abone kayıt merkezlerine eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.
Yurt dışından getirilen ve gümrük işlemleri yapılan her cihaz kayıt altına alınır mı?
Yurt dışından getirilmiş olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisinin değiştirilmiş olduğu tespit edilen ya da elektronik kimlik bilgisinde sorun olduğu tespit edilen cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.
Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazımı kayıt altına aldırabilir miyim?
Yurt dışından bireysel ithalat yolu ile getirilen cihazlar Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün düzenlemeleri doğrultusunda kayıt altına alınmakta olup; posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.
Yurt dışından gelirken iki adet cihaz aldım. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içerisinde bir adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiştir.
Bu çerçevede, 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içinde aynı kişi adına birden fazla cihaz kayıt işlemi yapılmasının önüne geçmek üzere Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde gerekli önlemler alınmıştır.
Kısa sürede Türkiye’de kalacak olanların cihazlarını kayıt altına aldırmaları gerekiyor mu?
Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (turist, gurbetçi vatandaşlar ve benzeri); ülkemizde faaliyet gösteren herhangi bir GSM işletmecisi ile abonelik sözleşmesi yapmaları durumunda; işletmeci tarafından kişilerin cihazlarına ait IMEI numarası ve sözleşme yapılan cep telefonu numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne girilmek suretiyle eşleştirilmekte ve ilgili IMEI numarası sadece ilgili telefon numarası ile kullanıma açılmaktadır.
Eşleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurulması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu kişilere ait cihazlar kayıt altına alınabilir mi?
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
- Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini,
- Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi,
- İkamet eden diğerlerinin ise; ikamet belgesini pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderilmektedir.
Cihaz harç ödemesini hangi bankalardan yapabilirim?
Cihaz kayıt işlemlerine başlanması için gerekli olan harç tutarını yatırabileceğiniz bankaların listesi aşağıdaki gibidir.
Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolu Bankası, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, İNG Bank, Şekerbank, T.Garanti Bankası, T.Halk Bankası, T.İş Bankası, TC Ziraat Bankası, Tekstil bank, Turkishbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıflar Bankası TAO.
Özetle yurtdışından getirilen cep telefonlarının kaydı için gerekenler :
- İçinde SIM kartı bulunan ve yurt dışından toplu ithalat harici bir yöntemle getirtilen tüm cihazların IMEI kaydı yaptırması gerekmektedir.
- IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve kişinin son 60 gün içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekmektedir. Bu yüzden pasaportun üzerinde giriş mührü bulunmasına ve söz konusu mührün okunaklı olmasına dikkat edilmelidir. Vatandaş E- Devlet şifresiyle, e- devlet üzerinden T.C kimlik no ile 2 yılda tek cihaz kontrolü hizmeti için BTK hizmetlerinden IMEI KAYIT HAKKI sorgulaması yapabilir.
- Kayıt işlemleri için 2014 yılında 119,5 TL harç bedeli yatırılması ve bedelinin ödendiğine dair makbuzun alınması gerekmektedir. Ödenmesi gereken harç bedeli Vergi Dairelerine ve Vergi almaya yetkili Bankaların şubelerine ödenebilmektedir.
- Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarasının ve Pasaport sahibi kişinin adı ve soyadı yer alması gerekmektedir.
- Pasaport sahibinin pasaportun aslı ve dekontu ile birlikte (bizzat başvurulması gerekli, çünkü kayıt belgelerinin Kuruma geldiği ve kontrol edildiği aşamada pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzanın aynı olup olmadığı karşılaştırılmaktadır) mobil işletmecilerin abone kayıt merkezlerine veya e-Devlet şifresi ile turkiye.gov.tr adresinden başvuru yapması gerekmektedir. Bu kapsamda pasaport sahibinin abone kayıt merkezlerinden yapılan başvuru sırasında imzaladığı bir dilekçeye pasaportun kimlik, resim (eski pasaportlar için) ve yurda giriş sayfalarının bulunduğu sayfaların birer nüshası ile dekont aslının eklenmesi gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda ise pasaport sahibi olan kişi, şahsına ait bilgileri sisteme girerek kaydını yaptırabilmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi belge talep edilmemektedir. Kişinin beyanı esas alınmakta ve elektronik ortamda kontroller yapılmaktadır.
- Cihaz kayıt başvurusunun akabinde, mcks.gov.tr adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu öğrenilebilmektedir. “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Abone kayıt merkezine verilen evrakların Kuruma ulaşması ile bilgi ve belgelerin kontrol edilerek onay verilmesinin akabinde sorgulama ekranında “IMEI numarası kayıtlı” ifadesi yer alacaktır.
Bundan sonra yurtdışından telefon almayı düşünürken, fiyat karşılaştırması yaparken yurtdışı telefon veya tablet cihaz fiyatının üzerine 119,5 TL eklemek gerektiğini unutmamalı. Yine de 2015 yılına ait yurtdışı telefon kayıt ücreti olan 119,5 TL’lik vergi uygulamasına rağmen yurtdışından iPhone, Samsung Galaxy veya tablet almak daha ekonomik gibi görünüyor.
Category:
iphone imei,
iphone kapandı,
kaçak telefon imei nasıl atılır,
Mobil,
şmei atma,
telefon,
Yurtdışından getirilen cep telefonlarının kaydı nasıl yapılır ?
0 yorum