GÜVENLİK VE HACKING KAVRAMLARI

booteknik | 03:07 | 0 yorum

     Bilişim teknolojilerinin hayatımıza her alanda girmeye başlaması ile beraber, bilişim suçu oranı yapılan araştırmalar sonucunda her yıl bir önceki yıla oranla 2 kat artmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte saldırı teknolojileri de gelişmektedir.
     Peki ya bilgi güvenliği için ne/neler yapmamız lazım..?
İlk başta şifre güvenliği gelmektedir. "123456", "7896321", "00000"  vs. benzerinde sadece rakamlardan oluşan şifreler yerine rakam, harf ve eğer olanak varsa özel karakterlerle kombinlenmiş bir şifre tercih edilmelidir.
Artık sosyal olduk hepimiz. Aslında asosyal demeliydim. Hayat artık Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri ortamlar üzerinde yaşanmakta. Peki ya bu ortamlar ne kadar güvenli? İnsanlar her bilgilerini bu ortamlar üzerinden paylaşmakta. Herkesin bilgilerinize erişebilecek düzeyde olduğunu düşünerek hareket etmek belki bir alternatif olabilir..
Güvenilmeyen mailleri açmamak, güvenilmeyen uygulamaları yüklemek gibi olaylardan kaçınmakta bir nebze güvende tutar diye düşünüyorum.
-Uygulama kullanılırken örneğin Facebook'u ele alalım. Adımıza uygulamalar paylaşım yapabiliyor, istek yolluyor ve bilgilerimize erişiyor.. Android cihazlarımızda kullandığımız uygulamalara ne demeli? Ne denli sağlıklı? Kimi uygulama rehberimizi veritabanına çekiyor. Kimisi dosyalarımızı.. Aslında öyle büyük tehlikedeyiz ki. Sadece göz ardı ediyoruz..
**IOS uygulama mağzasına uygulama yüklenirken süzgeç bulunmakta, fakat play mağzasında GNU açık kaynak kodlu olduğu için böyle bir durum söz konusu değil şuan için..
Ek olarak kullandığımız crackli yazılım ve oyunlarıda unutmamak lazım. Antivirüs dahil bir çok kimse crackli yazılım kullanmakta.
Birde ücretsiz yazılımlar var tabi.. Bunun içinde antivirüs yazılımlarından yararlı olabilecek uygulamalara kadar hepsi mevcut. Önemli olan güvenirliliğe dikkat etmek..

HACK - HACKER KAVRAMLARI
Hacker: BT alanındaki bilgisini iyiye veya kötüye kullanan kimsedir. Hack ise hackerin yaptığı saldırıya verilen isimdir.
Dünya'da bilişim suçları en çok Türkiye, Rusya ve Brezilya'da işlenmektedir. Sebebi ise cezaların yetersiz kalması ve uygulanamaması..
Hacker'ler beyaz ve siyah şapkalı olamk üzere ikiye ayrılırlar.
Siyah şapkalı hacker'larda kendi içinde gruplara ayrılırlar. 
-Script Kiddies yani lamer olarak adlandırılan ve pek bir iş yapmayan hackerler..
-Phreakers yani santral ve telefon hatlarının açıklarını bulup kullanan hackerler..
-Crackers yani PC yazılımları kırıp yayımlayan hackerler..
-Grey hat hackers ise amacı sadece kazanmaktır. Hem saldırı hem savunma amaçlı çalışor.
DÜNYANIN EN ÜNLÜ HACKER'I
Kevin David Mitnick (Condor olarak da bilinir) (d. 6 Ağustos1963), ilk bilgisayar korsanlarından olup en

meşhurudur. 15 Şubat 1995'te FBI tarafından yakalanmıştır. FujitsuMotorolaNokia ve Sun Microsystems gibi şirketlerin bilgisayar ağlarına izinsiz girmekten suçlu bulunarak 5 yıl hapis cezası almıştır. Cezası 21 Ocak 2000'de, bilgisayarlara yaklaşma yasağı 21 Ocak 2003'te bitmiştir. Günümüzde, beyaz şapkalı bir bilgisayar korsanı olarak güvenlik danışmanlığı yapmakta ve dünya çapında kongrelere katılmaktadır.Mitnick, fotoğrafı FBI'in "En Çok Arananlar" listesinde yer alan ilk hacker olarak kayıtlara geçti ve neredeyse listedenhiç eksik olmadı. "İflah olmaz bir suçlu" olan çocuk ruhlu Mitnick "Sanal Dünya'nın Kayıp Çocuğu" olarak da tanındı.

SOSYAL MÜHENDİSLİK KAVRAMı
     Akıllı insan kendi aklını kullanır. Daha akıllıları ise hem kendi aklını hem başka insanlarında aklını kullanır.BT alanında yeterli bilgiye sahip olan kimse açık aramak yerine insanların zaaflarını buluyorsa ve bu sayede zarar verebiliyorsa bu kimseler sosyal mühendis olarak adlandırılır.
     Sosyal mühendis PC tabanlı ve insan tabanlı olmak üzere ikiye ayrılır.
PC tabanlı sosyal mühendis hem aklını hemde PC bilgisini kullanan kimsedir.
Sosyal mühendisliğe örnek neler olabilir..?
-Reklamlara tıkla para kazan gibi siteler..
-Bir web sitesinin benzerini tasarlayıp domain alarak bilgilere erişmek..
-Firma çalışanı gibi görünüp bilgilere erişmek.. ve benzeri.

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 yorum