GÜVENLİK VE HACKING KAVRAMLARI
Bilişim teknolojilerinin hayatımıza her alanda girmeye başlaması ile beraber, bilişim suçu oranı yapılan araştırmalar sonucunda her yıl bir önceki yıla oranla 2 kat artmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte saldırı teknolojileri de gelişmektedir.
Peki ya bilgi güvenliği için ne/neler yapmamız lazım..?
İlk başta şifre güvenliği gelmektedir. "123456", "7896321", "00000" vs. benzerinde sadece rakamlardan oluşan şifreler yerine rakam, harf ve eğer olanak varsa özel karakterlerle kombinlenmiş bir şifre tercih edilmelidir.
Artık sosyal olduk hepimiz. Aslında asosyal demeliydim. Hayat artık Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri ortamlar üzerinde yaşanmakta. Peki ya bu ortamlar ne kadar güvenli? İnsanlar her bilgilerini bu ortamlar üzerinden paylaşmakta. Herkesin bilgilerinize erişebilecek düzeyde olduğunu düşünerek hareket etmek belki bir alternatif olabilir..
Güvenilmeyen mailleri açmamak, güvenilmeyen uygulamaları yüklemek gibi olaylardan kaçınmakta bir nebze güvende tutar diye düşünüyorum.
-Uygulama kullanılırken örneğin Facebook'u ele alalım. Adımıza uygulamalar paylaşım yapabiliyor, istek yolluyor ve bilgilerimize erişiyor.. Android cihazlarımızda kullandığımız uygulamalara ne demeli? Ne denli sağlıklı? Kimi uygulama rehberimizi veritabanına çekiyor. Kimisi dosyalarımızı.. Aslında öyle büyük tehlikedeyiz ki. Sadece göz ardı ediyoruz..
**IOS uygulama mağzasına uygulama yüklenirken süzgeç bulunmakta, fakat play mağzasında GNU açık kaynak kodlu olduğu için böyle bir durum söz konusu değil şuan için..
Ek olarak kullandığımız crackli yazılım ve oyunlarıda unutmamak lazım. Antivirüs dahil bir çok kimse crackli yazılım kullanmakta.
Birde ücretsiz yazılımlar var tabi.. Bunun içinde antivirüs yazılımlarından yararlı olabilecek uygulamalara kadar hepsi mevcut. Önemli olan güvenirliliğe dikkat etmek..
Dünya'da bilişim suçları en çok Türkiye, Rusya ve Brezilya'da işlenmektedir. Sebebi ise cezaların yetersiz kalması ve uygulanamaması..
Siyah şapkalı hacker'larda kendi içinde gruplara ayrılırlar.
-Phreakers yani santral ve telefon hatlarının açıklarını bulup kullanan hackerler..
PC tabanlı sosyal mühendis hem aklını hemde PC bilgisini kullanan kimsedir.
Category: abm
0 yorum