HASH NEDİR?

booteknik | 03:37 | 0 yorum

   

Hash fonksiyonu büyük tanım bölgelerini küçük değer bölgerine dönüştürür. Yani bilgiyi n-boyutlu bir şerit haline çevirir. Kısacası gönderilecek mesajı matematiksel ifadelere çevirme yöntemidir.Bu sayısal ifadeler mesaj özeti olarak bilinir. Mesaj özeti anlamsız bir bilgidir.
HASH FONKSİYONU GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR FONKSİYONDUR!
Yani mesajın özetine bakarak mesajın kendisini elde etmek mümkün değildir. En iyi bilinen hash fonksiyonları; MD-4, MD-5 ve SHA dır.
     Örnegin sayısal imzalar..
Bu süreci kimyasal bir reaksiyon gibi düşünebilirsiniz.
Yumurta pişirildikten sonra yumurtanın eski haline dönüştürülmesi imkansızdır. Bu durumda hash sonucu karşıdaki bilgisayara gönderildiği esnada, orijinal mesajın da hash sonucuyla birlikte gönderilmesi gerekiyor. Alıcı bilgisayar, orijinal mesaja hash fonksiyonunu uygulayıp, çıkardığı sonucu kendisine orijinal mesajla gönderilen hash sonucuyla karşılaştırıyor.Eğer alıcı bilgisayarın oluşturduğu hash sonucu, mesajla  birliktegönderilen hash sonucuyla aynıysa, alıcı bilgisayar kendisine gelen orijinal mesajın üzerinde oynama yapılmadığından emin olmuş oluyor.
MD5(Message-Digest algorithm5)Tek yönlü (açık anahtarlı) şifreleme tekniğidir. Bir yere gönderilecek veri 128 bitlik özetler hâlinde şifrelenir. 
            SHA-1(Secure Hash Algorithm) Tek yönlü (açık anahtarlı) şifreleme
            tekniğidir.Verileri 160 bit uzunluğunda özetler. Web alanında geniş kullanımı vardır.
           SHA-2
adı altında hazırlanmış 224, 256, 384, 512 bit uzunluğunda özetler üreten                      çeşitleri vardır. 

Category:

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 yorum