Ağız Kokusunun Nedenleri ve Çözümü

booteknik | 11:50 | 0 yorum


Kötü Nefes Üreten Gıdalar

Ağız kokusuna neden olabilen bazı gıdalar vardır. Ağız kokusu sorunu olan kişiler bu tür gıdaları aşırıya kaçmadan yemeli ya da bazı bitkilerin aromatik özellikleriyle bu kokuyu gizlemeleri gerekir. 

Ağız kokusuna neden olan gıdalar şunlardır:
Sarımsak : Sarımsak ağız kokusu üretimi için haklı bir üne sahiptir. Ancak, sarımısak yememek gerçek bir doğal ilaçtan da vazgeçmek anlamına gelir. Sarımsak kapsülleri her durumda kullanabilir veya bir tutam maydanoz çiğneyerek olumsuz kokuları gizleyebilirsiniz.

Soğan : Soğan ve sarımsak içeriğindeki uçucu yağlar nedeniyle çok kötü koku üreten gıdalardır. Hatta bu uçucu yağ bileşikleri cildin gözenekleri yoluyla atılır, bu nedenle ağız kokusunun yanı sıra vucut kokusuna da neden olurlar. Ağız kokusu sorunu olan kişilerin bu iki gıdayı tüketirken özenli ve dikkatli olmalıdır.

Peynir ve süt : Süt, Peynir ve özellikle tedavi amaçlı peynirler (Cabrales peynir, Camembert, Rocafort, vb ) çok kötü koku üretirler.

Diğer hayvansal menşeli diğer gıdalar: Sosis, ton balığı, hamsi ağız kokusuna neden olurlar.

Ağız Kokusu için bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kötü nefes tedavisinde fitoterapinin Ağız bakterileri yok eden Antiseptik bitki kullanımı ve Kötü kokuları maskeleyen Aromatik bitki kullanımını içerir.

Nane (Mentha) : Bu sarımsak ve soğan gibi kötü kokulu bitkilerin, soluk vermede ortaya çıkan kötü kokuyu giderir. (Su bardağı başına kurutulmuş bir çay kaşığı nane kaynatılarak günde iki bardak tüketilmelidir.)

Maydanoz (Petroselinum crispum) : Nane ile aynı fonksiyona sahiptir. (Maydanozun ezilmesiyle elde edilen suyu günde 3 yemek kaşığı alın) Maydanozun toksisite etkisi olabilir, tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Anason (Pimpinella anisum ): Anason ağız bakterilerinin üremesini önleyen bir yeteneğe sahiptir. Ağızda bulunan mikroorganizmaların salgıları ağız kokusunun meydana gelmesinden sorumludur. Anason yirmiden fazla aromatik bileşikler (timol, linalol, geraniol, estragol, limonen, kamfen, alfa pinen, alfa terpinen vs) içermektedir. Bu bileşikler kişiye güzel ve taze bir nefes sağlar, Anasonu kötü kokuları maskelemek için kullanabilirsiniz. Kötü nefese bir çare olarak anason meyveleri bir çok kültürde yaygındır. (Yemeklerden sonra üç veya dört anason meyvesi çiğneyebilirsiniz )

Kamkat (fortunella) : Kamkat portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinden bir meyvedir. Kamkatı diğerlerinden ayıran özellik kabukları ile yenmesidir. Kamkat ağzın kötü kokmasına neden olan bakterilerle savaşır. Kamkatın antiseptik özellikleri ağız kokusu tedavisinde çok etkili bir çözümdür. .

Ağız Kokusunu önlemek için Harici Kullanılabilecek Bitkiler
Adaçayı (Salvia officinalis) : Adaçayı bakterisidal özellikleri ile sıcak bir su bardağına kurutulmuş bir çay kaşığı Adaçayı demlenerek içilmesi ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmek için yeterlidir.

Okaliptüs (Okaliptüs globulus): Özellikleri adaçayı gibidir, bileşenlerinde bulunan sineol bakteriler ile mücadele açısından etkilidir ve buı amaç için kullanılabilir. Bir çok ticari ağız gargaraları sineol içerir. Okaliptüs yaprakları İsuda kaynatılarak bu suyla gargara yapılması ağız kokusularını önlemede yardımcıdır.

Tarhun (Artemisia Dracunculus) : Tarhun papatyagiller familyasına ait yaygın bir bitkidir. Yaprakları baharat olarak kullanılır. Tarhun ağız kokusunu önlemek için bir çare olarak gösterilmektedir. Tarhun otunda bakterilere karşı etkili bileşenler vardır. Kurutulmuş yaprakları su içinde kaynatılarak hazırlanan infüzyon ile gargara yapılması bakterileri yok etmede etkili olacaktır.

Kekik (Thymus vulgaris) : Ağız iltihapları veya yaralar gibi ağız yaralarının neden olduğu ağız kokularıyla mücadele için ek olarak kekik kullanımı yararlıdır. Kurutulmuş kekik çiçekleri su içerisinde kaynatılıp elde edilen bu enfüzyon ile gargara yapılması kötü nefesi önlemede etkili olabilir.

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) : Kekik aynı özelliklere sahiptir. Suda kurutulmuş biberiye çiçekleri kaynatılarak bu enfüzyon ile gargara yapılması çözüm olabilir.

Rezene (Foeniculum vulgare): Kötü nefes ile mücadele için, yemeklerden sonra rezene bitki tohumlarnı çiğnemek yararlıdır.

Kişniş (Coriandrum sativum) : Kişniş ağız kokularını önlemek için bir çok ülkede kullanılmaktadır . Hindistan'da ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra kişniş tohumlarını çiğnemek yaygındır. Ayrıca bir su bardağı su içerisinde bir çay kaşığı kişniş tohumu 3 ila 4 dakika kaynatılarak hazırlanan bu enfüzyon ile gargara yapabilirsiniz.

Tarçın (Tarçın zeylanicum): Tarçın yaklaşık 50 kadar aromatik bileşenler içerir İçeriğinde bulunan Kumarinler ve vanilya ağızda kalan gıdalrda üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriyostatik özellikleri ile ağız kokusunu önler. Bir litre suya rendelenmiş bir yemek kaşığı Tarçın kaynatılarak hazırlanan enfüzyon ile Gargara yapılması ağız kokularına neden olan bakteri gelişimini engeller.

Spirulina: Spirulina bir sağlıklı besin veya şifa maddesi olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da gözde bir üründür. Türkiye’de de giderek daha iyi tanınmakta ve tüketimi yaygınlaşmaktadır. Piyasada genelde kapsül, tablet veya toz şeklinde ve diyet ek malzemesi olarak bulunur. spirulina içeriğinde bulunan klorofil ağız kokusu veya kötü koku tedavisi için çok uygundur. Klorofil ağız canlandırır ve iyi bir koku sağlar. Birçok endüstriyel gargara kompozisyon içinde yer almasının nedeni budur.

Kakule (Elettaria cardamomum) : Kakule ağız kokuları ile mücadele için yemeklerden sonra Kakule tohumlarını çiğnemek yaygın olarak özellikle Arap ülkelerinde kullanılmaktadır.

Dereotu (Anethum graveolens): Kullanımı ve etkisi kakule gibidir. Bu bitki tohumlarını çiğneyerek kötü nefesi önleyebilirsiniz.

Maydanoz (Petroselinum crispum): Maydanoz, Sarımsak ve soğan gibi bazı kötü kokulu bitkilerin yol açtığı kötü nefesi giderir. Yemeklerden sonra bir miktar maydanoz çiğnemek etkili olacaktır.

Nane (Mentha piperita) : Nane antibakteriyel özellikleri ile ağız kokusuna neden bakterileri öldürmek için yeterlidir. 3 damla nane tentürü ile diş ve diş etleri ile dil fırçalanmalıdır. Taze nane bitki yaprakları çiğnemek ya da bir su bardağı başına kurutulmuş bir kaşık nane bitkisi kaynatılarak hazırlanan infüzyon ile gargara yapılması etkili olacaktır.

Zencefil (Zingiber officinale) : Zençefil ağız kokularını önlemede çok iyi bilinen bir bitkidir. Özellikle zencefil turşusu kötü nefesi ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra nefes tazelemek için kullanılmaktadır.

Category: , , , , , ,

About GalleryBloggerTemplates.com:
GalleryBloggerTemplates.com is Free Blogger Templates Gallery. We provide Blogger templates for free. You can find about tutorials, blogger hacks, SEO optimization, tips and tricks here!

0 yorum